poniedziałek, 29 marca 2010

Makaron w nastroju wiosennym


Zrobiło się ciepło, powoli robi się zielono, więc na fali tej kiełkującej zieloności zazieleniłam mój obiad.


A zatem składniki (proporcje na jedną osobę):

drobny makaron dwujajeczny - garść lub dwie
pięć dorodnych pieczarek
pięć liści szpinaku z mrożonki
mniej więcej 1/3 średniej cukinii
około dwóch łyżeczek startego sera z niebieską pleśnią
sól
pieprz cytrynowy
ząbek czosnku
około łyżki masła

Przygotowanie:
Pokroić pieczarki w plasterki, cukinię w półplasterki, szpinak podgrzać w kuchence mikrofalowej. Na patelni odparować pieczarki, następnie dodać do nich cukinię, rozmrożone liście szpinaku i mniej więcej połowę masła. Całość dusić, aż cukinia trochę zmięknie. W tym czasie ugotować makaron. Warzywa doprawić solą, pieprzem cytrynowym i czosnkiem. Wymieszać makaron z warzywami, resztą masła i serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz