poniedziałek, 22 marca 2010

Dwie zapiekanki



Jeżeli pod jednym dachem mieszkają dwie osoby, jedna wege, druga nie, to czasami posiłki robi się w dwóch wersjach. Najprostszym sposobem na taki podwójny obiad jest zrobienie zapiekanki makaronowej w dwóch, niewiele się od siebie różniących, odmianach.
(Poza tym uwielbiam zapiekanki makaronowe, bo łatwo się je robi, pasuje do nich właściwie wszystko i świetnie się sprawdzają jako sprzątanie lodówki...)



Składniki - obie zapiekanki:
  • makaron penne, najlepiej pełnoziarnisty
  • cebula
  • żółta papryka
  • żółty ser
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, inne przyprawy (w zależności od upodobań)
dodatkowo w wersji wege: groszek cukrowy (z mrożonki)
dodatkowo w wersji niewege: kiełbasa


Makaron gotujemy, cebulę drobno siekamy, ser trzemy.
Pozbawioną nasion paprykę podpiekamy lekko w nagrzewającym się piekarniku (potrzebuje trochę więcej czasu niż pozostałe składniki), a następnie kroimy w paseczki lub kostkę.
Kiełbasę kroimy w półplasterki.
Do dwóch naczyń do zapiekania wlewamy trochę oliwy, a następnie wkładamy mniej więcej po połowie wszystkich wspólnych składników, a następnie do wersji wege dodajemy groszek, a do wersji niewege - kiełbasę. Mieszamy i wstawiamy obie formy do piekarnika nagrzanego do mniej więcej 180 stopni. Pieczemy tak długo, aż zapiekanka ładnie się przyrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz