(Poza tym uwielbiam zapiekanki makaronowe, bo łatwo się je robi, pasuje do nich właściwie wszystko i świetnie się sprawdzają jako sprzątanie lodówki...)
Składniki - obie zapiekanki:
- makaron penne, najlepiej pełnoziarnisty
- cebula
- żółta papryka
- żółty ser
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, inne przyprawy (w zależności od upodobań)
dodatkowo w wersji wege: groszek cukrowy (z mrożonki)
dodatkowo w wersji niewege: kiełbasa
Makaron gotujemy, cebulę drobno siekamy, ser trzemy.
Pozbawioną nasion paprykę podpiekamy lekko w nagrzewającym się piekarniku (potrzebuje trochę więcej czasu niż pozostałe składniki), a następnie kroimy w paseczki lub kostkę.
Kiełbasę kroimy w półplasterki.
Do dwóch naczyń do zapiekania wlewamy trochę oliwy, a następnie wkładamy mniej więcej po połowie wszystkich wspólnych składników, a następnie do wersji wege dodajemy groszek, a do wersji niewege - kiełbasę. Mieszamy i wstawiamy obie formy do piekarnika nagrzanego do mniej więcej 180 stopni. Pieczemy tak długo, aż zapiekanka ładnie się przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz