niedziela, 6 listopada 2011

Zapiekanka ziemniaczana z szalotką i oscypkiem



Porcja na dwie osoby
Składniki:
5 średnich ziemniaków
25 dag szalotki
pół twardego oscypka
ok. 1 szklanki mleka
odrobina białego wytrawnego wina
ok. półtorej łyżki masła
ząbek czosnku
liść laurowy
tymianek świeży i/lub suszony
kminek
szczypta cukru
sól
pieprz

1. Obrać ziemniaki i pokroić je w dość grube plastry. Włożyć do garnka, zalać mlekiem tak, aby je zakryło (można wymieszać mleko z wodą), dodać trochę soli, ząbek czosnku, liść laurowy, kminek i kilka gałązek świeżego tymianku. Zagotować (uwaga, żeby nie wykipiało) i trzymać na wolnym ogniu kilkanaście minut, aż ziemniaki trochę zmiękną (ale się nie rozpadną). Odcedzić i wyrzucić resztki tymianku oraz liść laurowy.

2. Posiekać szalotkę. Rozgrzać na patelni lub w rondelku łyżkę masła, dusić szalotkę, aż zacznie się rumienić. Dodać wino, sól, pieprz, trochę cukru, podusić jeszcze przez chwilę, dodać suszony tymianek i zdjąć z ognia.

3. Żaroodporne naczynie posmarować resztą masła, układać kolejno warstwy: ziemniaki, szalotka, starty oscypek, ziemniaki, szalotka, starty oscypek. Na wierzchu ułożyć jeszcze plastry oscypka dla dekoracji. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż ser się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz